Določitev tržne vrednosti vaše nepremičnine

Kakorkoli že hočemo gledati na promet z nepremičninami, ostaja dejstvo, da se vse začne in konča pri ceni. Določitev primerne tržne cene (kupnine ali najemnine) je daleč od preproste naloge. Nekatere stranke si predstavljajo, da posredniki te cene kar “stresamo iz rokava”, vendar zahteva določitev primerne tržne cene poglobljen pregled stvarnega in pravnega stanja nepremičnine ter leta in leta izkušenj. Načinov, kako lahko lastnik nepremičnine pride do cene svoje nepremičnine, je veliko:

  • naroči cenitev pri zapriseženem sodnem cenilcu,
  • naroči cenitev pri cenilcu Inštituta za revizijo,
  • pogleda vrednost, ki jo je izračunala geodetska uprava s sistemom množičnega vrednotenja,
  • pregleda objavljene oglase sorodnih nepremičnin,
  • poskusi ugotoviti kaj koristnega iz državne Evidence trga nepremičnin,
  • pri izkušeni nepremičninski družbi naroči izdelavo mnenja o tržni vrednosti nepremičnine.

 

Vsaka od teh metod ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. V praksi pa tako ali tako velikokrat vidimo, da prodajalec "najbolje ve", kaj je primerna cena za njegovo nepremičnino in so zgoraj naštete metode povsem odveč.

Poudariti velja, da je primerna ponudbena cena za nepremičnine postala še bistveno bolj pomembna po zatonu prometa z nepremičninami od leta 2008 naprej. Od takrat so razmere tako tesne, da lahko pri prodaji stanovanja za 60.000 € ne pride do sklenitve posla zaradi neskladja pri ceni v višini 1.000 €.

Pripete slike

slika 1